За 25-ти пореден път в Асеновград- столицата на мавруда,  виното  беше на особена почит , а към винарите беше изразено уважение и  преклонение. Това се случи на днешния празник на виното, който стартира пред паметника на Аристи Чорбаджака- бащата на станимашкия мавруд и прочутата станимашка малага.

   Тази година специален гост на асеновградчани в Деня на виното беше Руслан Мъйнов, комуто беше отредено да води и празничната програма.

Пред паметника на чорбаджака кметът  д-р  Емил Караиванов направи символично поливане с вино на лозови пръчки, след което под звучите на музиката на оркестър „Славяни” всички присъстващи потеглиха в литийно шествие до църквата „Св.Богородица- Рибната”. Там и тази година се случи чудото- от чешмата с рибките до храма потече гъсто червено вино. От вълшебния еликсир опитаха всички, присъстващи на ритуала „Вино от чешмата”.

     Минути по-късно на централния площад „акад.Н.Хайтов” „ беше открит официално Празника на виното- Асеновград, 2017-та с участието на Бог Дионисий, който благослови събитието , с танците фолклорен състав „ Елика „ и др.