Днес е празникът на Асеновград. Това е кулминацията на майските културни празници в града. Програмата започна от рано сутринта с празнична литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“. Заради дъждовното време тази година нямаше шествие от църквата до паметника на цар Иван Асен II в Градския парк. Но пред паметника, както винаги, бяха поднесени венци и цветя, паралелно звучаха изпълнения на Духовия оркестър на ВВС.

Празникът продължи на централния площад, където бе издигнат националният флаг, кметът д-р Христо Грудев произнесе слово и бе извършена церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ на трима асеновградчани. Припомняме, че през 2023 г. бе избрано званието да получат д-р Стефан Щинков, Ламбри Ламбрев и генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Паралелно в Градския парк се провеждаше Ковашкия събор, както и панаирът на занаятите. В сутрешните часове тук нямаше много хора, заради дъжда, но веднага щом времето се оправи, паркът се препълни с хора. Голям интерес имаше към работата на ковачите, които бяха избрали интересен начин да зарадват най-малките. Всяко дете, което рецитираше стихотворение пред тях, получи подарък – малко сувенирно ножче с печат на Асенова крепост.

В парка имаше още майстори на стана, на изработването на бижута и други сувенири, отново имаше и екзотични папагали за снимка, играчки и разноцветни балони, които обагриха парка във всевъзможни цветове.

Последваха множество концерти, изяви на сцената в Градския парк, както и на централния площад.

Дъждът, който заваля след 20 ч. не успя да попречи особено на концертните изпълнения, дори присъстващите играха хоро под дъждовните капки. За момента не се планира и зарята да бъде отложена, заради времето. Тя трябва да започне около 21:45 ч.