Празникът в Асеновград днес стартира с богослужение в църквата „Св. Николай – Чудотворец“. Малко по-късно официалните лица и гости поднесоха цветя пред паметника на цар Иван Асен II. Паралелно в Градския парк течеше Съборът на ножарите и ковачите, както и Панаирът на занаятите. Малко преди обяд, на централния площад се проведе церемонията по издигане на националния флаг и удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ на проф. Илза Пъжева и посмъртно на Христо Андонов и подп. Валентин Терзиев.

Веднага след това, на сцената започна концертът „Българските ритми – послание за вечност“, с участието на ПФА „Станимака“ – Асеновград и ПФА „Седенчица“ – Пловдив.

На първото ниво на площадното пространство бе разположен и благотворителният базар на кулинарни изделия, приготвени от ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“.

Особено атрактивно бе изложението на американски автомобили, организирано от „AMERIKAN CARS AND COFFEE PLOVDIV“.

Както на сцената в Градския парк, така и на площада, се проведоха множество концерти. Бяха наградени и деца, с отличия от конкурси, фестивали, състезания и олимпиади в областта на изкуствата и науката.

Кулминацията тази вечер е концертът на Орлин Горанов и Кристина Димитрова и народните изпълнения на Румяна Попова. След минути следва да започне и празничната заря!