Асеновград се подготвя за Йордановден. Днес се разчистваше коритото на реката, където утре ще бъде хвърлен Богоявленският кръст. 

Няколко машини работеха днес по заравняването и разчистването на терена в коритото на река Чая, където утре ще бъде изградена трибуна за извършването на ритуала по хвърлянето на кръста и съответно ще бъде раположена палатка за осмелилите се да влязат във водите на реката, за да извадят светия символ. Миналата година Богоявленският кръст бе хвърлен в специално обособено място, тъй като Чая бе придошла и водата бе много мътна. Сега обаче, както е по традиция, кръстът, ще падне в течащата вода и един от младежите ще трябва да го улови. А записалите се за участие в ритуала вече са 30, заяви архиерейският наместник на асеновградска духовна околия Йордан Георгиев. За всеки от тях е подготвена специална тениска с надпис: „Богоявление, 6.01.2022 г., Асеновград“.
Богоявление е голям празник, който винаги се отбелязва особено тържествено в Асеновград. Най-напред се отслужва Божествена Света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, която ще започне около 8 ч. сутринта. След това, под звуците на камбаните, от църквата към реката се отправя литийно шествие водено от гайдари. Край реката ще има Богоявленски водосвет, след което вече ще се хвърли и кръстът.
Щом ритуалът приключи и тази година ще се премине към освещаването на бойните знамена на Четвърти артилерийски полк пред НЧ „Родолюбие“. Екип на ТВ САТ КОМ ще бъде на място, за да Ви покажем как ще протече празникът в Асеновград.