„XX век в Станимака“ – това е наименованието на едно събитие, уникално по рода си, което вече няколко пъти ни връща към различни отминали десетилетия, будещи носталгия и любопитство към позабравени времена, които си заслужава да помним. Акцентът на фестивала тази година бяха 40-те години. Бе разказано с какво се характеризират те в световен мащаб – няма как да не се спомене Втората световна война; у нас това десетилетие също е динамично – социалистическата революция, обявяването на България за народна република, Цар Симеон и царица Йоана напускат страната през 1946 г. И разбира се бяха изброени промените и в Асеновград: електрификация на Нареченски бани, нова бетонна плоча на Пешеходния мост,
строеж на новия централен мост, павиране на целия площад „Тракия“, създава се градки театър, открива се новият стадион „Шипка“ и много други.

Началото на двудневния фестивал бе дадено в петък вечерта. Ели Граматикова, представяйки организаторите от Станимашка фотографчийница, откри фестивала и благодари на всички за присъствието и за интереса към него.

А мероприятията в първия ден бяха повече от разнообразни: Имаше изключително интересна изложба „Мост във времето“, разположена покрай целия двор на читалището. Фотосите десетилетия назад във времето, сравнени с тези от наши дни, показваха колко са се променили с годините емблематични места в Асеновград. Изложбата „Ние сме Асеновград“ също събуди интереса на присъстващите.
Не липсваха наздравици и представяне на традиционни вкусотии, с преобладаващи обредни хлябове, мезета и подправки от гостите от с. Старо Железаре, които демонстрираха как се приготвя традиционният хляб и какви са обичаите, свързани с него.Нямаше как един такъв фестивал да се размине без музика, без рецитиране и без забавни моменти, поднесени пред публиката по атрактивен начин.

Вторият ден на фестивала бе не по-малко интригуващ. Театрална работилница за мечти ни потопиха в атмосферата от едно време, като бяха подкрепени от гласовете на вокална група „Абел“. Бе връчен и приза „Асеновградчани“ за 2023 г. С него този път бе удостоен Камен Апостолов. Всички, помогнали за реализацията на ретро фестивала, също бяха удостоени с грамоти.

Това бе третото издание на фестивала, очакваме с нетърпение да видим какво ще ни бъде поднесено по време на четвъртото, което се очаква да акцентира върху 50-тте години на миналия век.

Подробен материал очаквайте скоро по телевизия ТВ САТ КОМ!