Следващата неделя, 3 октомври, любителите на ходенето пеша, ще могат да се включат в международната инициатива, под наслов Световен ден на ходенето. За да станат част от акцията, те трябва да изминат разстоянието от смолянския разклон до Асеновата крепост пеша. От Община Асеновград уточняват, че няма възрастово ограничение и всеки може да участва. Часът на тръгване е 10 сутринта от споменатата начална точка. За участниците в проявата има и допълнителен стимул – освен че ходейки пеша до туристическия обект, те могат да се насладят на невероятната природа наоколо, пешеходците ще могат да разгледат в детайли Асеновата крепост напълно безплатно, без да заплащат вход.
Посланието на инициативата в Асеновград е „Ходенето е здраве и за хората, и за природата“. От градската управа информират, че събитието ще се проведе при строго спазване на въведените противоепидемични мерки и същевременно приканват гражданите да покажат висока спортна активност, ставайки част от глобалната мрежа на движението.
Спортната проява Световен ден на ходенето се организира от Българска федерация „Спорт за всички” за 29-ти път. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и е под патронажа на спортния министър.