Асеновград се обедини около идеята за оказване на помощ на пострадалите от опостушителното земетресение в Турция и Сирия. В социалните мрежи, и не само, заваляха призиви за събиране на дарения и организиране на благотворителни кампании.

Земетресението, което вчера удари най-сериозно Турция и Сирия, доведе до разрушения и отне живота на много хора. Оцелелите сега, останали без покрив над главата и топли дрехи, трябва да се преборят с температурите навън. Редица държави, включително и България, изпращат помощ по един или друг начин. През вчерашния ден от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“– Пловдив споделиха как от АМ „Тракия“ потегля Международен модул за издирване и спасение, заминаващ на помощ на пострадалите. Той включва 58 души спасители и огнеборци и 20 единици специализирана спасителна техника от страната. Към модула са включени и 16 служители на пловдивската дирекция – огнеборци и спасители от сектор СОД.
Множество асеновградчани отправят призив в социалните мрежи за включване в кампании по събиране на дрехи, палатки, санитарни материали и други подобни. Ръководството на ОУ „Отец Паисий“ призова колеги, родители, деца, да се включат в акцията на учебното заведение за набиране на дарения. Кампанията стартира днес и продължава до края на седмицата. От магазин за цветя и подаръци в Асеновград също се включват в акция за събиране на необходимото на бедстващите хора в южната ни съседка. Днес пред магазина и вътре в него буквално преливаше от дарени топли дрехи за възрастни и деца, пакетирани храни, спални чували. Всичко описваха и подготвяха за изпращане Айлин Исмаил и Гюлхан Хасан, собственичката на магазина. Те споделиха, че утре сутринта даренията ще бъдат откарани в Пловдив, оттам ще потеглят за турското консулство в София, след това трябва да пристигнат в Турция.