Над 10 бяха асеновградчаните, които взеха участие в провелия се преди дни ултрамаратон – „Витоша 100“.  „Обиколката на Витоша” е най-старият ултрамаратон в София и е едно от най-масовите състезания за бегачи и колоездачи в страната. Той датира от 70-те години на миналия век и включва състезание за бегачи, колоездачи и дуатлон. Състезанието е международно, а участниците са на  възраст от 10 до 75 г..

Шестима бяха бегачите от Асеновград, които понастоящем живеят в града и финишираха отлично на маратона – Мая Танева, Ани Гайдарова, Дими Червенлиева, Недялко Димитров, Аббас Саламе и Величко Манолов. Заедно с другите наши съграждани, които живеят извън него (Албена Узунова и др.) асеновградското присъствие на маратона беше повече от категорично. Другата наша гордост е финиширалият първи във възрастовата си група на 100 км. колоездене, Денис Рюстемов.

Маратонът се проведе на 15 и 16 юни, като близо 2500 човека общо се включиха в спортната надпревара и в двете дистанции – бягане и колоездене.

“Много трудно трасе е на Витоша 100, с 2000 м. денивелация”, сподели Величко Манолов за състезанието. „Първи на градските и първи на планинските маратони е той!”, коментираха за него Мая и Аббас. „Майстор е на късите разстояние, но този път ни изненада и на дългите”, допълват те.

Величко Манолов
Величко Манолов

Аз бягам от 7-годишна възраст, казва Аббас, който е роден в Ливан, но иначе е асеновградчанин от около 8 години. Бил е и футболист, и каратист, но сега, на 55 години, вече само тича.  Откакто е в Асеновград, покрай Мая, започва да тренира и планинско бягане, като дебютът му в планинските ултрамаратони е първият „Персенк Ултра”, в който тичат заедно и оттогава, споделя той, не съм пропуснал планински ултрамаратон.  За мен тичането, освен удоволствие и здраве, е и единственото ми занимание в свободното ми време. Аббас тича всеки ден, без понеделниците, а човек може да го срещне по пътеките над Асеновград – до параклиса „Св. Димитър”, вр. Кутра, Даньова чешма, с. Лясково, до Анатемата, до х. Безово, Момина сълза и нагоре. Всеки ден различни трасета.

Аббас Саламе
Аббас Саламе

Сега пред нашите бегачи  предстоят ултрамаратоните в Трявна 141 км., Аббас ще тича и на състезание в Гърция, после пак заедно всички на Пирин Ултра, Персенк Ултра и др.. „Приключения”, обобщава Мая в една дума, участието в маратоните, „Няма как да ги изпуснеш!”.

Натоварването по време на такива състезания е огромно, затова след тях задължително трябва да има една благодарност към организма, справил се с тези свръхчовешки усилия, казва Мая. Възстановяването после, почивката за него е задължителна и с добра храна и масаж, допълва тя. „После продължаваме да тичаме, не спираме, защото това е най-добрият начин да възстановиш тялото си.”

Мая Танева
Мая Танева

„Правилното съчетаване на натоварване, здравословното хранене  и почивка  водят до успеха!”, категоричен е Аббас Саламе.

Е. Граматикова