Към духовната енория на храм „Св. Георги“ в едноименния квартал, някога наричан „Амбелино“, се числи и един от най-почитаните параклиси в града „Св. Трифон“. Построен е през XIX в., а преди 5 години е изцяло обновен – покрив, иконостас, направени са стенописи и ред други нови придобивки в параклиса и в двора му.  Параклисът празнува своя храмов празник на 1-ви февруари. И тази година на Трифоновден се бяха стекли десетки вярващи в параклиса, за да измолят от чествания светец здраве и добри дни.

Както знаем, патронът на параклиса „Св. Трифон“ е покровител на основния в миналото поминък на населението – лозарство и винарство. Именно затова храмовият му празник (1-ви февруари) винаги се е празнувал от целия град – с веселие, пехливански борби и други прояви.

Името на светеца е от гръцката дума τρυφή – мекота, нежност, деликатност. Св. Трифон е раннохристиянски мъченик, почитан днес както от Православната, така и от Римокатолическата църква. Основен център на култа към св. Трифон във Византия са Мала Азия и Константинопол. През 1204 г . кръстоносците отнасят мощите на светеца от Константинопол в Рим и това спомага неговата слава да се разпространи и на Запад. Произходът на традицията св. Трифон да бъде покровител на земеделието и специално на винарството може да се отнесе към 10 в.

Занимавал се с животновъдство – отглежда гъски. Според житието от Синаксара, още от младини е притежавал дара на изцелението . Той изцелявал болни и обладани от демони .По времето на император Деций Св.Трифон не пожелал да принася жертва на езическите богове. Изведен на съд, св. Трифон изповядал вярата си в Христос, заради което бил подложен на редица мъчения, които твърдо понася. Като разбират, че не могат по никакъв начин да сломят волята му и уплашени от убедителността на примера му, палачите го обезглавили през 250 (249) г.

В текстове, посветени на св. Трифон, светецът се упоменава като безсребърник, а така също се асоциира със закрилник на земеделието, градините и лозята.

В много от богослужебната литература на 10-13 в.са включени текстове и молитви към („на”) св. Трифон за благословение на земеделската продукция и лозята, както и за прогонване на бесове .

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци . Те се празнуват както следва: 1 февруари – Трифоновден; 2 февруари – Сретение господне и 3 февруари – Свети Симеон.

Автор: Ирина Иванова