На 6-ти декември църквата почита Св. Николай. Това е един от големите празници за християните и се отбелязва подобаващо във всички храмове, особено в тези, носещи името на Светеца. В Асеновград храм „Св. Николай Чудотворец“, който е на повече от два века, по време на празника събира на едно място множество вярващи. Тук се провежда празнична литургия, раздават се и стотици килограми риба, дарена от миряни по-рано. За тази цел е необходима голяма организация, която започва доста преди самия празник. Днес течеше усилена подготовка. Както винаги, в подреждането, подгоготвката на църквата и приготвянето на дарената риба, се включват доброволци. С радост се убедихме, че сред тях има и деца. Като 8-годишната Ивайла, която помага още от вчерашния ден.  За поредна година сред помагащите тук е и майор Емил Григоров, който сподели, че за него тази работа всъщност не е работа, а удоволствие.

За подготовката на самия празник в асеновградския храм ни разказа архиерейският наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев. Той посочи, че и тази година, в храм „Св. Николай Чудотворец“, литургията ще бъде водена от пловдивския митрополит Николай и покани всички миряни да посетят църквата в празничния ден.

Всеки, който посети църквата по време на утрешния празник, ще може да опита от рибата, която както самите приготвящи я споделиха, е най-вкусна, когато се готви по този начин – в голям съд, голямо количество и най-вече, приготвена с много любов.