След като през вчерашния ден започна честването на празника на Ракетните войски и артилерията, както и на 109-та годишнина от Одринската епопея и 94-та от създаването на Четвърти артилерийски полк, днес, 11 март, на самия Ден на артилерията тържествата продължиха във военно формирование 24490. В асеновградското военно поделение празника почетоха редица официални гости, сред които зам.-началникът на българската отбрана генерал-лейтенант Димитър Илиев, който пръв поздрави строя. Зам.-началникът на отбраната с вълнение произнесе своето слово, като не пропусна да отбележи, че той самият е бил дълго време в поделението в Асеновград.

Началото на честването и на отдаването на почит към загиналите във времето артилеристи даде майор Емил Григоров. Командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев припомни за славните битки, в които проличава отличната подготовка и готовността за саможертва на българската артилерия, което само по себе си показва колко е важна тя за редиците на армията.

На строевия плац бяха наградени военнослужещи за техния професионализъм при изпълнение на служебните им задължения. Наградите връчи генерал-лейтенант Димитър Илиев. Заповедите с имената на наградените прочете началникът на щаба на полка подполковник Недялко Киров, който също бе сред отличените военни в асеновградското военно формирование. Предметни награди за своята служба получиха и още военнослужещи, като те им бяха връчени от зам.-началника на щаба в командване на сухопътните войски полковник Васил Енчев. Той също отправи своя поздрав към всички артилеристи.

Сред официалните гости тук бе и кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. Той сподели, че е отслужил военната си служба именно в асеновградското поделение, поради което то му е много скъпо.

Над 70 поздравителни адреса получи 4-ти артилерийски полк по повод годишнината от създаването си и празника на артилерията. След като честването на строевия плац приключи, с тържествен марш строят се отправи към паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то Планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк. Там бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Подробен материал от отбелязването на деня на ракетните войски и българската артилерия в 4-ти артилерисйки полк очаквайте утре от 13 ч. само по телевизия ТВ САТ КОМ.