Д-р Христо Грудев от ГЕРБ и Петко Чирпанлиев от БСП ще се борят за гласовете на избирателите следващата неделя. Получилият по-голяма подкрепа ще стане кмет на общината за мандат 2023-2027 г.

На местните избори, провели се в неделя, в някои общини бе избран кмет още на първи тур. В Асеновградско обаче няма кандидат, получил повече от 50% от гласовете на избирателите, което означава, че на 5-ти ноември, ще се гласува отново за кмет на общината, а изборът ще е между двамата кандидати, получили най-много гласове. Първият от тях е д-р Христо Грудев от ГЕРБ, който изпълнява тази длъжност и до момента. За него гласуваха близо 30% от упражнили правото си на вот, той получи 6902 гласа. В изборния ден д-р Грудев гласува отново в секция 28 в ПГ „Св. Димитрий Солунски“, придружен от неговата съпруга.

Кандидатът на „БСП за България“ Петко Чирпанлиев ще е този, който ще се изправи срещу д-р Христо Грудев на балотажа. Чирпанлиев получи подкрепа от малко над 20%, за него гласуваха 4662 избиратели. Той самият гласува в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, също придружен от своето семейство.

Така предизборната кампания в Асеновград продължава, тъй като следващата седмица на територията на общината ще се проведе балотаж между двамата кандидати за кметския пост. Ще се гласува в секциите в града, както и по селата, независимо че в част от тях вече има избран кмет на населеното място. На предстоящите избори ще има само една бюлетина – за избор на кмет на община.