През вчерашния ден се проведоха поредните извънредни парламентарни избори. Изборният ден в Пловдивско приключи с близо 34% избирателна активност. Гласоподавателите в Асеновградско бяха сред по-активните в областта – тук правото си на глас упражниха 21 700 души или 37,5% от избирателите.

От общо над 290 хиляди гласоподаватели в Пловдивско по-малко от 100 хиляди от тях отидоха до изборните секции през вчерашния ден. От избирателите на територията на областта най-активни се оказаха тези от община Брезово – там са гласували близо 40%, следвани от Община Хисаря с 39%. Най-ниска отново бе активността в община Кричим – едва 24%. Имащите право на глас в Асеновградско бяха по-скоро към активните – тук гласуваха 21 700 души или малко над 37,5 %.

При тези избори гласоподавателите имаха право да избират дали да гласуват с машини или с хартиени бюлетини. Ние посетихме множество секции в изборния ден, за да разберем как протича той от сутринта до самия му край. На места повечето от гласувалите бяха направили това с помощта на машината, а на други – хартията надделяваше, но навсякъде членовете на секционните избирателни комисии споделяха, че двойният избор ще забави и усложни преброяването на бюлетините и съответно оформянето на протоколите.

РИК 17 за област Пловдив обяви края на изборния ден при произвеждането на изборите за народни представители към 20:00 ч. Към този час в избирателните секции на територията на Седемнадесети изборен район – Пловдивски, гласуването бе приключило. По-късно от 17-та РИК обявиха няколко секционни комисии от асеновградска община, при които бе констатирано съществено несъответствие във вписаните в протокола данни, които не могат да бъдат отстранени от присъстващите в Районната избирателна комисия членове на съответната секция. Бе решено да се отворят чувалите за извършване на ново преброяване на гласовете в присъствието на всички членове на СИК и на членовете на Районната избирателна комисия. Наложи се да се съставят нови протоколи и това повиши значително часовете работа на комисиите, при чиято документация бяха констатирани грешки.