В средата на следващата седмица, или от 15 септември, ще започне изплащането на помощта за отопление на лицата и семействата, които са одобрени за получаване на финансовата подкрепа. Общият размер на средствата се увеличава с близо 28 лв. и така става точно 523,55 лева. С това ще се компенсира поскъпването на електроенергията за регулирания пазар, уточняват от Министерството на труда и социалната политика.
До момента в асеновградската Дирекция „Социално подпомагане” са подадени близо 3000 молби за отпускане на помощта, одобрени са над 2000, близо 500 са получили отказ заради превишаване на допустимия доход. Останалите заявления на този етап се обработват.
До края на месец октомври може да се кандидатства за помощ за отопление за този зимен сезон. Средствата се изплащат за времето от 1 ноември тази година до 31 март през следващата. Цялата сума се получава еднократно. Според прогнозите се очаква общо около 330 000 души да бъдат одобрени за подпомагане, което е със 17% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. До този момент над 150 хиляди души в страната вече са одобрени за получаване на помощта.