Особено тържествено бе отбелязан Йордановден тази година в Асеновград. Още рано сутринта архиерейският наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев отслужи Божествена Света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“. След това, както е по традиция, литийно шествие, начело с местни свещеници, кметът на града д-р Христо Грудев, специалният гост – певецът Васил Петров, военни и разбира се народни певици с гайдари, се отправиха към реката, за да бъде изпълнен ритуалът по хвърлянето на кръста в река Чая. Когато шествието пристигна, на пешеходния мост и навсякъде около самата река вече се бяха събрали множество хора, които очакваха изпълнението на самия ритуал. Особено нетърпеливи и развълнувани разбира се бяха смелчаците, които се подготвяха да скочат във водите на Чая.
На специално подготвената трибуна започнаха песните, след което се пристъпи към извършването на водосвета и четенето на молитви за здраве на днешния хубав празник. Минути след това близо 50 мъже се отправиха към реката, за да се подготвят за кулминацията –хвърлянето на Богоявленския кръст. А това бе направено от отец Васил.  Секунди, след като кръстът докосна водата, за 4-ти път той бе „спасен“ от 30-годишния асеновградчанин Мартин Пеев. През 2015, 2019 и 2020 г. отново Мартин успя първи да улови кръста в р. Чая. Останалите мъже и сега побързаха да го поздравят, да го вдигнат на раменете си и разбира се да целунат светия символ.

Мартин се качи на трибуната, където също бе поздравен за улавянето на кръста и той самият отправи поздравление към хората. Той получи и подаръци.

За първи път тази година всички мъже, които скочиха в реката, си направиха и обща снимка за спомен.

Богоявление в Асеновград
Богоявление в Асеновград

Така премина част от празника в Асеновград. Този път включилите се в ритуала бяха на най-различна възраст, най-малкият му поддръжник бе едва на 6 години. Повече гледайте тази вечер в новинарската ни емисия, както и в специално предаване веднага след нея.