Няколко учебни заведения на територията на община Асеновград получиха мобилни устройства от МОН. Те се предоставят по проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“. С тях се цели осигуряването на възможност за обучение в електронна среда на ученици, които нямат подобни устройства. Част от таблетите и лаптопите са предназначени и за учителите.
Най-много устройства от училищата в асеновградско са доставени в СУ „Свети Свети Кирил и Методий“. Тук са получени 91 лаптопа за ученици и още 24 за педагогически специалисти. Тези за учениците са с touch-screen и се превръщат в таблети. Осигурен е и универсален шкаф за зареждане на преносими компютри. Училището още миналата година е закупило мобилни устройства, за да подпомогне онлайн-обучението. А чрез точкова система по различни критерии се определя кое дете има най-голяма нужда от лаптоп. И в останалите учебни заведения са осигурени не малък брой устройства:

В ПГ „Цар Иван Асен II“ отиват 66 лаптопа и 2 таблета;

В ПГ „Свети Патриарх Евтимий“ – общо 60 таблета и 55 лаптопа;

В СУ „Свети княз Борис I“ – 15 лаптопа за учители;

В ОУ „Отец Паисий“ са получени общо 39 устройств;

В ОУ „Никола Вапцаров“- 67;

В ОУ „Петко Каравелов“ с нови устройства ще разполагат 43 ученици и 14 учители;

За ОУ „Христо Ботев“ са предвидени 56 лаптопа;

За ПГ „Свети Димитрий Солунски“ – 21;

За училището в село Боянци (ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“) има 16 устройства;

За това ОУ „Климент Охридски“ в с. Златовръх – общо 10;

Уточнява се, че устройствата са подходящи за оборудване с карти за безжичен интернет, както и че осигуряването на техниката ще обезпечи преминаването от присъствено обучение – в електронна среда. Разбира се, ако това се наложи.