Част от Караалановото училище се срути. Една от стените и участък от покрива на паметника на културата от местно значение вече липсват. Наша проверка показа, че и други части от сградата висят заплашително и е въпрос на време също да паднат. 

Скоро се очаква да започне реставрацията на Караалановото училище в Асеновград. Докато това скоро настъпи обаче, не е ясно, какво ще е останало от старинната сграда, която се руши години наред. Към днешна дата покрив вече почти няма, а преди няколко дни и част от едната стена се срутва. От магазина в непосредствена близост до Караалановото училище се опасяват, че още части от рушащата се сграда могат да паднат всеки момент. Те са се свързали с Общината, за да поискат сградата да бъде укрепена и обезопасена възможно най-бързо. По техните думи на място е извършена проверка, но на този етап районът не е отцепен, нито ограден, по никакъв начин. Всъщност с просто око се вижда, че периметърът около цялата сграда е опасен и е възможно нещо от покривната конструкция да падне дори от страната на тротоара, през който ежедневно преминават хора. От магазина в близост споделиха, че единствено навесът е спасил тяхното помещение от щети, когато частта от първото класно училище в града се е срутила.

Припомняме, че една от причините за забавяне на ремонтните дейности на Караалановото училище бе фактът, че част от него бе частна собственост. Последствие тази част бе дарена на Община Асеновград, откъдето задвижиха процедурата с набавяне на разрешителни и избор на изпълнител за ремонта, но той все още не е стартирал официално.

Ясно се вижда, че сградата е силно компрометирана, напукана, определено рушаща се. Дали тя подлежи на реставрация и по какъв начин ще бъде извършена такава, тепърва ще стане ясно. От общинската администрация ще разяснят този въпрос през следващата седмица, очакваме да разберем и дали и кога сградата и периметърът около нея ще бъдат обезопасени.