Денят на артилерията и ракетните войски, 110 години от Одринската епопея и 95 години от създаването на 4-ти артилерийски полк ще отбележим на утрешния 11-ти март. Честванията в Асеновград стартираха още през вчерашния ден с програма във военното поделение. Днес празникът бе на централния площад в града, като подготовката за него започна малко преди обяд. Преди началото на програмата, обявена за 11 ч., започнаха да пристигат официалните гости, сред които имаше множество висшестоящи военни. Специално за честването тук пристигна командирът на сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който прие строя и поздрави военнослужещите.

„Миналото е осеяно с много поводи за гордост, много победи, величави герои и големи военни пълководци, донесли славата на българската армия. Тези думи изрече от трибуната командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев. Той разказа за миналите подвизи на артилерстите и настоящите отлични изпълнения на задачи и задължения на военнослущещите в полка.

За постигнати високи резултати в учебно-бойната дейност, показан професионализъм при изпълнение на служебните задължения, високо чувство на отговорност и усърдност, военнослужещи от 4-ти артилерийски полк получиха отличия, връчени им от командира на сухопътните войски. Генерал-майорът разказа за преломни моменти във военната история когато родната артилерия извършва подвизи, за които се говори и до днес. Той припомни и че няма събитие, учение или занятие, касаещо сухопътни войски, в което да не участва 4-ти артилерийски полк.

По повод празника, който ще отбележим утре, на 11-ти март, 4-ти артилерийски полк е получил около 100 поздравителни адреса, разбира се нямаше как всички те да бъдат прочетени. Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, който бе сред официалните гости, отправи лично своята благодарност към военнослужещите.

4-ти артилерийски полк е сформиран през 1928 г., като втори варненски укрепителен пункт, след това е локализиран в Хасково, в Пловдив, за да остане накрая в Асеновград и към момента да е единственото артилеристко формирование в българската армия.

Цялото честване на Деня на артиелрията и ракетните войски, на 110 години от Одринската епопея и на 95 години от създаването на 4-ти артилерийски полк, може да гледате през уикенда по телевизия ТВ САТ КОМ в рубриката ни ТЕМА ОТ СЕДМИЦАТА от 19:30 ч.