Днес почитаме народните будители. Част от инициативите в Асеновград по повод празника се проведоха по-рано, още през изминалата седмица. Учебни заведения представиха богата програма, но днес се убедихме, че и детските градини не остават по-назад. Наш екип гостува в детска градина „Зорница“, чиито възпитаници ни впечатлиха със своите отлични познания, свързани с родните будители и тяхното дело. 

Истински патриотична атмосфера цареше днес при трета група „Приятели“ от ДГ „Зорница“. От срещата ни с едва 5-годишните малчугани научихме, че портретите на народните будители при тях не са само за фон по повод днешния празник – децата знаят много добре кои са хората на тези портрети и защо трябва да ги помним.

Преподавателите на децата се бяха постарали да подготвят богата програма за празника, така че техните възпитаници да научат най-важното за будителите, не само под формата на песни и стихове, но и като играят и се забавляват. За малчуганите бяха подготвени маси със задачи – част от тях рисуваха и пишеха върху пясък; други – с помощта на пера, потопени в мастило; имаше задача за откриване на двете половини от ликовете на народни будители, които децата залепиха върху българския трибагреник; не по-малко интересна игра бе намирането и разпознаването на будителите сред купчина от карти.

Не бива да пропускаме обаче и музикалните изпълнения и стиховете, които бяха изпълнени с голямо желание от малчуганите.

По-големите възпитаници на детската градина не останаха по-назад и също показаха, че са научили много за народните будители.

Репортаж по темата гледайте тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 ч. и 22:00 ч., както и подробен материал през следващите дни.