Телевизия ТВ САТ КОМ

Честваме Благовещение

На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл. На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението–сина Божий Исус Христос.

Празникът е утвърден с дата 25 март през 7. век. Той се почита като ден на майката от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство. По повод празничния ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

В Асеновград своя храмов празник чества църквата „Света Богородица Благовещение”, известна още като Рибната църква поради рибките, които плуват в аязмото в прилежащия към храма параклис „Св.Йоан Кръстител”. Тази църква е известна с чудотворната си икона на Св.Богородица, която на Преполовение бива понасяна в лития до Бачковския манастир.

Днес в храма се отслужва Света Литургия, възглавена от свещеника на храма отец Веселин Хаджиламбрев. На празничния ден хората си пожелават здраве и спасение. На Благовещение имен ден празнуват Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, , Ева, Евангелина,Евелин и др.

Exit mobile version