В живота си Св.Спиридон Тримитунтски Чудотворец е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля.

Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода

Чудесата на светеца били извършвани от него приживе и след смъртта му, като продължават и в наши дни. Така например на два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите на светеца, които се намират на о.Корфу. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се. Друг удивителен факт, който науката не може да обясни е, че тялото на св. Спиридон има постоянна телесна температура от 36.6 градуса.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи. Вярва се още, че каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н.

Св.Спиридон Тримитунтски Чудотворец е почитан особено много в Асеновград,където на негово име е посветен параклис,който се намира по пътя за Метоха и е леко вкопан в земята.На празника на светеца в параклиса идват множество хора не само от Асеновград, но и от цяла България, водени от силна вяра в Господ и в чудодействата на св.Спиридон. Те палят свещи и се молят на светеца-лечител основно за здраве. На празника на св.Спиридон богомолците носят в параклиса и пити,които раздават за здраве. Освен това,голяма част от хората вземат пръст от мястото, което е под иконата на светеца и я използват за лечение на кожни заболявания,тъй като се вярва,че тази пръст е лековита.

Св.Спиридон се счита за покровител на занаятчиите и обущарите.Според народното вярване на празника на св.Спиридон жените не трябва да шият и плетат.

На 12-ти декември своя имен ден празнуват всички, носещи името Спиридон и производните на него имена.Честито на имениците !