Пържен или пълнен шаран – това ястие ще присъства на почти всяка трапеза днес. Независимо дали в семейството имаме именици, българите почитаме тази традиция, като някои заменят шарана със скумрия, пъстърва, толстолоб или друг вид риба. Още дни преди празника, в Асеновград отново излязоха търговци на риба, които в различни точки на града, разположиха своята стока. Магазините, разбира се, също бяха по-заредени от обикновено, за да задоволят всеки вкус. Цените варират спрямо вида на рибата – пресният жив шаран, може да бъде намерен за около 10 лв./кг., за толстолоб трябва да отделим в порядъка на 6 лв. за килограм, каракудата е 4 лв./килото. Сред замразените риби – скумрията е около 8 лв., хек, чернокоп и попчета варират межди 13 и 19 лв.

Търговците на риба припомнят на какво да обърнем внимание, за да сме сигурни, че рибата е прясна, ако не е жива. Естествено на първо място е миризмата – рибата трябва да мирише на море, а не да излъчва тежка и лоша миризма, трябва да е твърда на допир, очите да са бистри, а хрилете – розови или червени.

А как ще приготвим рибата за никулденската трапеза, всъщност няма чак такова значение, защото смисълът на празника е да се събере семейството около масата, а спазването на традицията е само приятен повод за това.