Във връзка с нашумелия в последните дни проблем около неработещата пречиствателна станция в Асеновград и причините за това, БСП Асеновград излезе с позиция по темата на пресконференция днес.

Бившият кмет на общината д-р Емил Караиванов обясни пред репортери, че с подписването на Акт 15 на 7.09.2019 е било удостоверено, че всички строително-монтажни работи на пречиствателната станция за отпадни води са били извършени и всички съоръжениия и оборудване са били доставени и монтирани. Всяка една дейност, преди нейното приемане е била проверена от фирми, които упражнват строителен надзор, както и от експерти от страна на Общината и др. експерти, които имат договор свързан с изпълнение на проекта.

Емил Караиванов: „Към тази дата не е въведена само когенерацията.Това ще стане по-късно с назначаване на допълнителнна комисия след постигане на показателите за утайките. Съоръженията за когенерация са доставени и монтирани на място, но не се ползват към онзи момент до получаването на активна утайка. За получаването на активна утайка (биомаса) си има технологично време. С Акт 16 се приема, че станцията е минала успешно всички технологични изпитания, които са необходими и тепърва предстои същинската наладка на пречиствателната станция – напасването на съоръженията, пускането в технологичен режим на работа и достигане на нормите, които тя трябва да изпълни,

Достигането на качествените парамертни на изхода на станцията изисква технологичновреме и няма как да се постигнат от днес за утре. Така при извършване на изпитанията се оакзва че има 2 проблема – единият е, че два преливника трябва да се повидигнат с по-виски преливни ръбове. Този дефект фирмата трябваше да острани за нейна сметка, защото задължението й е по договор. За целта е трябвало да се произведат нови метални корита, като самото производство е отнело известно време, другият проблем е с настройването на скада в системата. Електронната система която контролира тех. процес. Факт е че експертите – ръководителя на станцията, строит. надзор и проектантите са препоръчали да не се пуска още водата от канализацията (мръсната вода), с цел да се избегнат излишните разходи за електричество за работа на цялата станция.

Това обаче не означава, че тя е негодна за експлоатация и че е построен паметник. Всички съоръжения функционират, просто се изисква техлог. време  да зарабтитят в пълен обем. Станцията може да работи и без да е настроена скада системата, но системата трябва да се управлява ръчно, което също е неизгодно, предвид големите параметри на цщлото съоръжение.

След издаване на Акт 16 започват автоматично да текат гаранционните срокове. Изпълнителят е длъжен да остранява всяка повреда, която възникне в гаранц. срок. Той е между 5 и 10 години.

Още  в началото на лятото съобщихме, че имахме закъснение по договор за излъпнение на пречиствателната  станция, за което ние сезирахме МОСВ.  На финала имаше и финасова санкция наложена от Общината като неустойка на фирмата изпълнител.

Станцията бе в експлоатация през месец октомври, не заради наближаващите избори, а защото изтичаше срока на дейностите по проекта. Това беше задължително условие. Месец октомври е редовен месец на бюджетната година и нито един европейски проект  не се интересува кога и какви избори текат в момента. Едно  ясно – Асеновград съвсем скоро ще има работеща с пълен капацитет градска пречиствателна станция като финал на успешно изпълнен европейски проект.“

По темата говори и депутатът от БСП Манол Генов.

Манол Генов: „Колегата Грудев беше зам-председател (както и аз) на Комисията по околна среда и води. На много дебати и обсъждания на Оперативната програма винаги този проект е бил цитиран като един от най-добрите в държавата, защото и в момента по обем е най-голям. Много пъти е ставало въпрос и за закъснението и за проблемите, които възникват, при това закъснение. Не бива да се всява паника за екокатастрофа заради неработещата пречиствателна станция. До сега в Асеновград такава никога не е имало, а аз не съм чувал за екокатастрофа до сега.“