От години сградата на Караалановото училище в Асеновград, обявено за архитектурен паметник от местно значение, се руши. Една от причините да не се прибегне толкова време до спасяването й е неуреденият въпрос със собствевността, която включва частни лица. Днес Община Асеновград получи като дарение именно тази част от собствеността, като собствениците са се разделили с нея с едно условие, посочено в договора за дарение – ремонтните дейности на Караалановото училище да бъдат извършени в рамките на следващите 4 години. Ако това не се случи, делът от 2/36 идеални части трябва отново да бъдат върнати на частните собственици.
От Община Асеновград припомнят, че има и друга причина за отлагането на старта на възстановителните дейности. Това е липсата на желаещи да изпълнят специфичния ремонт. „Два пъти беше стартирана процедура по Закона за обществените поръчки, но не се яви нито един кандидат“, посочват от общинската администрация с уточнението, че след като Общината вече е едноличен собственик на имота, предстои да се актуализира количествено-стойностната сметка, а след това и да се заложат средства в общинския бюджет за настоящата година за укрепване на сградата и ремонта на покрива.
Дарителите са пожелали да останат анонимни, поради което свидетелството им за дарение бе връчено от кмета при закрити за медиите врати. От градската управа все пак споделиха отправеното послание от градоначалника към дарителите: „Съхраняването на културните паметници и историческото ни наследство е изконно задължение и право на българския народ. Проявеният, от Ваша страна, жест е показателен за ценностите и достойнството, които притежавате. Постъпката Ви е олицетворение на добротата, символ на вярата в по-светлото бъдеще, пример за подрастващите поколения“.