Участниците в конкурса за „Най-добро домашно вино“, реколта 2023г., бяха рекорден брой – 139 проби. Жури определи във втори кръг на конкурса да преминат 25 от тях. Днес се проведе дегустацията на винените финалисти в конкурса на Община Асеновград. Комисия от пет човека определи кои ще са победителите. Председателят на журито доц. Христо Спасов разказа за ТВ САТ КОМ, че: „Реколта 2023 година беше по-добра от предишната. В отделните райони на страната има известни разлики, както в качеството, така и в количеството на гроздето. Но на база това, което виждаме като резултат, считам, че реколтата е добра.“ На въпроса ни: Затруднено ли беше журито, Христо Спасов отговори така: „ И да, и не. Беше облекчено от гледна точка на това, че вината бяха без дефекти и добре приготвени.“

Повече от час продължи самата дегустация на винените финалисти. Критериите, по които бяха оценявани божествените напитки, са: „цвят, интензитет, нюанс, яркост, дълготрайност на аромата и хармония във вкуса, комбинацията между сладост, киселинност между структурата на самото вино, и това, което ние наричаме дължина – усещането за аромат и колко дълго чувстваме аромата в устата“, допълни още доц. Спасов.

Как премина дегустацията, интервю с доц. Спасов, както и какви са впечатленията на най-дългогодишния дегустатор, част от журито на асеновградския конкурс – Никола Кирков, може да видите днес в новинарската ни емисия „Дневник“ от 19:30 ч. и 22:00 ч. А как е гласувало журито и кои са тазгодишните победители в конкурса за „Най-добро домашно вино“,  ще разберем на 31-ви януари.