Ден на отворените врати бе организиран в Районен съд-Асеновград. За поредна година той бе свързан с провеждане на симулиран съдебен процес, в който се включиха ученици от града. Този път процесът бе не един, а два – с по–малки и с по-големи ученици. 

В ролята на съдии, прокурори, адвокати, пострадали, свидетели и обвиняеми влязоха ученици от Асеновград, включвайки се в симулиран съдебен процес в Районния съд в града. Първо се проведе процесът с възпитаници на ОУ „Христо Ботев“. Шестокласниците се бяха подготвили изключително добре. Процесът изглеждаше абсолютно достоверен, дори момичето в ролята на пострадалата изглеждаше така, сякаш наистина е била нападната – с лепенки и следи от наранявания, а обвинените влязоха в залата, съпроводени от охрана. Бяха изслушани свидетели, самата пострадала, както и всички, извършили експертизи по делото. Имаше и съдебен секретар, който записваше всичко, както е в действителност и който всъщност изпълнява и реално тази длъжност в асеновградския съд. Накрая бе произнесена присъдата – подсъдимите получиха 4 години лишаване от свобода, те бяха осъдени да заплатят и 10 хил. лв. на пострадалата. На процеса присъстваха и зам.-кметът на община Асеновград инж. Петър Петров, както и общинският съветник адвокат Константин Костадинов.

Вторият съдебен процес бе с ученици от 11-ти клас от ПГ „Цар Иван Aсен II”. Той бе по обвинение за кражба на мобилен телефон и раница и за притежание на наркотици. И тук учениците се бяха постарали процесът да изглежда като напълно истински. Адвокатът на обвиняемия се опита да смекчи вината на своя клиент, прокурорите пък – точно обратното. При този процес обвиняемият получи присъда от 1 година лишаване от свобода при първоначален общ режим и глоба в размер на 900 лв.

Денят на отворените врати се организира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, под ръководството на Районен съд – Асеновград и Районна прокуратура – Пловдив, Териториално поделение-Асеновград. Прокурор Даниела Андреева помагаше на по-малките ученици, като влезе в ролята на съдия, а след края и на двата процеса сподели, че е останала впечатлена от старанието на децата.

Освен всичко останало, пред учениците бяха демонстрирани и оръжията и помощните средства, с които се борави при отвеждането на обвиняемите в съда. Сред учениците имаше и доброволци, които участваха в демонстрациите в ролята на подсъдими.

Повече от двата симулирани съдебни процеса, очаквайте скоро по телевизия ТВ САТ КОМ.