На 11.03.2019г. и 12.03.2019г. в гарнизон Асеновград ще се проведат тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, честването на 106 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 91 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.

На 11-ти март 1913г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. Съгласно Регистър на празниците на поделенията от състава на Българската армия и Заповед на министъра на отбраната на Република България №141 от 7-ми май 1992г., 11-ти март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на 4-ти Артилерийски полк. За пръв път празника се чества през 1993г., а от 2001г. гарнизон Асеновград и Четвърти артилерийски полк са домакини на празника.

На основание министерска заповед №228А от 28.02.1928г. в град Варна е създаден 2-ри Армейски артилерийски полк, предшественика на   4-ти Артилерийски полк. Явното наименование на полка е „Варненски брегови укрепен пункт”. Година по-късно полка е на постоянна местостоянка в Хасково, от където взема участие във Втората фаза на Отечествената война, като част от състава на Втора Българска армия. За участие във войната полкът е мобилизиран на 22-ри октомври 1944г., в края на месец май 1945-та година полкът се завръща в родината, а на 28-ми декември същата година преминава към мирновременния щат.

От зимата на 1948-ма година Втори Армейски Артилерийски полк се премества в град Пловдив. Седем години по-късно, от месец януари 1955г. полкът се предислоцира в град Асеновград, а от месец октомври същата година се преименува в Четвърти Армейски Артилерийски полк. Всъщност Асеновград едва ли е избран случайно за местостоянка на полка. Още през далечната 1893г. тук е създаден славният Двадесет и първи Средногорски пехотен полк, покрил името си с неувяхваща слава по време на Балканската бойна в състава на Родопския отряд. Тук са били дислоцирани Първо и Трето планински отделения от Трети Планински Артилерийски полк, взели дейно  участие в Балканската и Междусъюзническата войни, в които загиват сто и единадесет артилеристи.

Едно от най-значимите събития от историята на поделението е реорганизацията на Четвърти Армейски Артилерийски полк в Четвърта Реактивна бригада, от 1-ви септември 1998г. Две години по-късно поделението се реорганизира в Четвърта Смесена артилерийска бригада, а от 1-ви септември 2001г. – в Четвърта Артилерийска бригада. През      2008-ма година е извършена последната засега щатно-структурна промяна и отново преминаваме на полкова организация. За своята деветдесет годишна история полкът е има тридесет командири. От 2001-ва година насам, вече деветнадесет години поделението е домакин на честването на 11-ти март – Денят на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия.

Мероприятията във връзка с честването на празника ще започнат на 11-ти март, като от 10.00ч. на строевия плац на 4-ти полк командирът на полка – полковник Лъчезар Мишев ще награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. От 10.30ч. пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от    1-во и 3-то Планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк, ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Паметникът се намира в казармения район на 4-ти Артилерийски полк. Строен е в периода 1922г./1923г., във връзка с честването на десетата година от Балканската война. През 2008г. беше възстановен с доброволен труд и дарения на военнослужещи от полка, от община Асеновград и фирми от града, а през 2011г. бяха възстановени и двете плочи с имената на загиналите артилеристи в двете Балкански войни.

От 11.00ч. свещеници от Асеновградска духовна околия ще отслужат празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти Артилерийски полк.

Мероприятията на 12-ти март ще започнат от 11.00ч., на площад „Академик Николай Хайтов” – град Асеновград, с изпълнение на военни маршове от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. От 11.30ч. ще започне тържествoто, посветено на празника. Слово ще произнесе командирът на Четвърти артилерийски полк – полковник Мишев. Ще бъдат прочетени поздравителни адреси по повод празника.

На церемонията с предметни награди ще бъдат наградени военнослужещи от Министъра на Отбраната, Началника на Отбраната и Командира на Сухопътните войски.

За честването на празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и 91 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк са изпратени покани до:

– Съветника на президента – о.з. Бригаден генерал Стефан Янев;

– Министъра на отбраната – господин Красимир Каракачанов;

– Заместник-министъра на отбраната – господин Анатолий Величков;

– Заместник-министъра на отбраната – господин Атанас Запрянов;

– Началника на отбраната – Генерал Андрей Боцев;

– Заместник-началника на отбраната – Генерал-лейтенант Димитър Илиев;

– Замесник-началника на отбраната – Вицеадмирал Емил Ефтимов;

– Командира на Сухопътните войски – генерал-майор Михаил Попов;

– Командири на формирования от Въоръжените сили; Директори на дирекции от Министерството на Отбраната и Щаба на отбраната и началници на отдели от Командване на Сухопътните войски;

– Ветерани-артилеристи, служили дълги години в Ракетните войски и Артъилерията, бивши командири и офицери артилеристи от 4-ти Артилерийски полк;

– Представители на местната и общинска власт, кметове на населени места от области Пловдив и Пазарджик, народни представители;

– Негово Висико преосвещенство Пловдивски митрополит Николай;

– Представители на Българската Православна църква;

– Представители на бизнеса в Асеновград;