Работилница за мартеници под тематичното име „Пижо и Пенда” ще се проведе идния понеделник – 20 февруари в Етнографската къща в Асеновград. В изработването на мартеници ще се включат децата от Дневния център за деца с увреждания и деца от Основно училище „Петко Каравелов”. Те, заедно с децата от Мини Арт школа и водещ Соня Ботева, ще се впуснат в поредното тематично приключение за изработване на мартеници от вълна.

Мартенската работилница ще стартира в 13,15 ч. в Етнографската къща. В нея освен децата, в изработката на мартенички ще се включат и от „Центърът за местни инициативи и развитие” – Асеновград, съобщават музейниците.

Това, което ще бъде измайсторено на Работилницата, ще бъде изложено на следващия ден на Благотворителния мартенски базар. Базарът ще бъде отново с надслов „Пижо и Пенда” и ще се открие от 11:00ч в Централната сграда на Историческия музей в града. На базара ще се включат и децата от ЦДГ „Дружба” с артистично музикална програма по темата.

За предстоящия базар малки и големи в ДЦДУ от седмици се трудят като изработват не само мартеници, а и интересни подаръчета за жените с пролетни мотиви и послания, казват от музея. Това е едно смигване и за наближаващия 8-ми март. Музейниците напомнят още, че всеки, който иска да окаже своята подкрепа на децата от ДЦДУ е добре дошъл на откриването на Базара. Той ще продължи и през останалите дни в очакването ни на Първи март. Ръчно изработените от вълна мартенички носят свежия пролетен полъх и са предвестник на възраждащата слънчева топлина и новия живот, който идва с пролетта. Празничният цикъл, казват организаторите от музея, се върти и повтаря като самите годишни времена. „Празник в музея” е общата тема на Образователната им програма, защото събира децата в обозначените календарни дни и така чрез зададените им дейности те преживяват празничната атмосфера.