Почти 4 часа заседаваха общинските съветници на Асеновград днес. Една от причините за дългата сесия с иначе не голям брой предложения за гласуване, бе породената дискусия и допълнителни гласувания към точките, отнасящи се до продажба на общинско имущество. Темата повдигна Георги Самаров от ПП „Възраждане“. Първо – във връзка с продажбата на бившия ресторант „Кристал“, намиращ се в блока до пазара и по-ниската от очакваната за него начална тръжна цена. Самаров съответно предложи тази цена, както и стъпката за наддаване, да се повишат, но това негово предложение не бе прието. И при други точки, свързани с продажба на общински имоти, Самаров предлагаше по-висока начална тръжна цена или стъпка на наддаване, посочвайки че в интерес на общината е, когато продава имот, той да е с по-висока стойност, а не да е с началната цена, определена от лицензирания оценител. Но на неговите предложения масово се гласуваше с „Въздържал се“ и съответно те не се приемаха. Емил Караиванов от БСП взе отношение по темата, като при едното си изказване посочи, че трябва да се спазват реда и правилата на изказване, конкретизирайки нарушение на процедурата от страна на председателя Иван Иванов и Константин Костадинов от „Граждани за общината“, тъй като Костадинов бе допуснат да се изкаже, без да има право на това в този момент. Колкото до изкзването му, той посочи, че е с мотива да поясни, защо завишаването на началната тръжна цена не е толкова лесно и законосъобразно.

А относно отношението, което взимаше Самаров във връзка с почти всички продажби, той от своя страна посочи, че е добре да се конкретизират съответните обекти, те да са обществено достояние и повече хора да научат за тях, след като ще се предлагат на търг и е препоръчително да има повече участници в него.

И така изказванията продължиха, както и предложенията от Самаров за по-високи стъпки на наддаване при търговете, които също не бяха подкрепени, но се стигна до споменаване на неговото име дори и когато той не възнамеряваше да вземе отношение по дадена точка.

Костадин Яков от ГЕРБ също се изказа от банката, посочвайки, че вдигането на началната тръжна цена понякога има обратен ефект и това се е видяло през годините. Намеси се и Селим Емин от ДПС, Енко Найденов от БСП и др.

Повече – гледайте тази вечер в новинарската ни емисия. А относно това, какво още дискутираха съветниците по време на априлската сесия, какви въпроси бяха зададени и как отговори общинската администрация, може да научите утре в новините на телевизия ТВ САТ КОМ.