Истинска сага се оказва пътуването с влак по направлението Асеновград-Пловдив и обратно през последните месеци. С чести закъснения и прекачвания в Крумово се сблъскват пътуващите с влака до иначе близкия областен град. Разписанието на автобусите пък не отговаря на нуждите на голяма част от работещите и учещите в Пловдив асеновградчани.  

Часът е 11 без 10, намираме се на гарата в Асеновград и заедно с още множество пътници очакваме да пристигне влакът, който трябваше да замине за Пловдив още преди 7 минути. Закъснението все още не е голямо, на фона на това в един от най-натоварените часове – сутрешният влак в 6:25 днес закъсня с почти половин час и това не е прецедент, споделиха с нас учениците Георги, Антоанета и Красимир, пътуващи ежедневно с влак от гарата в Асеновград.

Промените в разписанието на влаковете, които пътуват между Пловдив и Асеновград, се наложи още преди месеци при старта на мащабните ремонтни дейности, извършвани от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ по ЖП линията в участъка между гарите Пловдив и Пловдив разпределителна. Така голяма част от влаковете в момента не са директни, а се извършва прекачване на пътниците в Крумово. По последна информация работата трябваше да приключи до края на септември, но изглежда, че този срок няма да бъде спазен. А закъсненията на влаковете невинаги са свързани пряко с ремонтните дейности. Често пъти те са в резултат на технически повреди. Специално при днешния сутрешен влак, закъснението се дължи на повреда с провиснала контактна мрежа, съобщиха от БДЖ. В крайна сметка неудобството остава за пътуващите. Учениците, които са втора смяна, тръгват часове по-рано, за да стигнат навреме в клас.

В същото време автобусите до Пловдив и обратно не предлагат добра алтернатива, според пътуващите, поради което има отправено искане към Общината и фирмите превозвачи за промяна в разписанието. Предложението на асеновградчани е часът на тръгване на първия автобус по направлението Асеновград – Пловдив да бъде променен на 6:30 часа, а не както е сега – да е в 6:50 ч. Иска се да има и автобуси от Пловдив за Асеновград в 13:30 ч. и в 20:30 ч. От Общината обаче уточняват, че съгласно изискванията, не може да има застъпване на автобусното разписание с това на БДЖ. Поради това от градската управа ще отправят предложение за промяна на сутрешното разписание, което да стане 6:40 ч., за да могат учениците и работниците да са на автогара „Юг“ в 7:05 ч., а вечерта последният автобус от Пловдив за Асеновград да бъде в 20:30 часа.

Отправя се и писмено предложение до генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и Холдинг БДЖ за реорганизация на графика на ремонта, за да може влакът в 6:25 ч. да пътува директно до гара Пловдив без да има прекачване в Крумово.

А днес преди обяд изпратихме усмихнатите млади хора – Георги, Антоанета и Красимир, с влака, който закъсня около 15 мин. Те тръгват за своите учебни заведения в Пловдив към 11 часа и се очаква да се приберат отново вкъщи след близо 9 часа.