През следващите 4 дни мюсюлманите ще отбележат празника Курбан Байрам. Ритуалите, свързани с него, започнаха още днес, в деня преди самия празник, познат като Арефе.

Мюсюлманите имат два големи празника – Рамазан Байрам и Курбан Байрам, които са през 70 дни. Утре, както и през следващите няколко дни, ще бъде отбелязан познатият като празник на жертвоприношението Курбан Байрам, а денят преди него е известен като Арефе. Повече за този ден разказа пред нашата камера Осман Осман, наместник мюфтия в Асеновград. Той сподели, че днес се посещават гробищните паркове, приготвят се мекици и се раздават на съседи и роднини, заедно с други сладки неща.
Утре, рано сутринта, ще се проведе молитвата по повод празника. Тя започва между 6 и 6:30ч.

Денят преди Курбан Байрам е свързан и с подаряването на овен, украсен с цветя, бонбони и червен воал. Той е дар от младоженеца за неговата бъдеща булка. В с. Стоево срещаме 25-годишната Айджан, която се нетърпение очаква подаръка от своя любим. Сватбата е планирана за следващата година. В знак на уважение цялото семейство на Айджан се бе събрало, за да посрещне специалния подарък от младоженеца. А щастливото момиче не пропусна да се снима с красивия овен.

Жителите на селото, които също очакваха настъпването на празника Курбан Байрам, споделиха с нас, че денят преди него за тях също е особено празничен. Най-развълнувани, разбира се, бяха децата, които от сутринта бяха събрали купища бонбони.