Връбница, Цветна неделя, Куклинден, Палмова неделя или просто Цветница – това са названията, под които познаваме и отбелязваме днешния празник. У нас най-популярно е името Цветница. Това е един празник, чиято дата се променя спрямо тази на Великден. Той се празнува както в православната, така и в католическата и протестанската църкша, винаги е една седмица преди Великден, ден след Лазаровден, в шестата неделя на Великия пост.

Всъщност на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим – яздейки магаре, вярващите го посрещат с палмови клонки, чийто символ сега се търси с върбовите клонки. Знаем, че днес вярващите посещават църкви и параклиси, за да си вземат върбово клонче, което да занесат в дома си за да им донесе вяра и късмет и което ще остане в къщата до следващата година, когато клончето ще бъде заменено с ново.

Няма как да не отбележим, че днес празнуват множество именици, всъщност най-много в страната спрямо други имени дни. Всички, чиито имена произлизат не само от цветя, но и от всякакви растения, имат имен ден днес.

На този празник в цялата страна се провеждат концерти и други празнични мероприятия. В Асеновград и тази година НЧ „Родолюбие“ организира голям концерт, който заради лошото време, се състоя вътре в читалището. Целия концерт очаквайте по телевизия ТВ САТ КОМ.