Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето , което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на и не престава да се застъпва за тях пред Отца.
Възнесение Господне е подвижен църковен празник и зависи от датата на отбелязване на Великден. На български празникът се казва и „Спасовден“, дума, която етимологически произлиза от „спасение“.
Своя храмов празник честват днес църквите и параклисите, носещи името „Възнесение Господне”. Сред тях е църквата в асеновградското село Новаково- един прекрасен божи храм със 164 годишна история. За новаковци Спасовден е национален празник. Хората се молеха на Господ в деня на неговото възнесение за здраве и мир. Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.
Имен ден днес празнуват : Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир. Честито на именниците !