Приключиха ремонтните дейности по първия етаж от сградата на бившия детски дом „Таню Войвода“ в Асеновград. От следващата пролет в реновираните помещения ще се настани Дневният център за деца с увреждания.
Общината реализира проект „Подобряване на социалната инфраструктура за деца с увреждания в Община Асеновград” по Оперативна програма „Региони в растеж”, който цели преместването на Дневния център за деца с увреждания от настоящия адрес в сградата на пл. „Бански“ в сградата на бившия детски дом „Таню войвода” на ул. „Шести Януари” № 14., припомни кметът д-р Караиванов.
За правилното функциониране на сградата по новото й предназначение са извършени редица функционални промени: частично са подменени прозорци, а изцяло нови са вътрешните врати; изградени се нови леки преградни зидове за преразпределяне на необходимите помещения; поставена е външна топлоизолация на сградата (първи етаж); ремонт на вътрешни електро- и ВиК-инсталации; нови подови настилки, мазилки, пребоядисване на помещенията; осигуряване на достъп за деца с физически увреждания – изграждане на рампи, дръжки, парапети и др., както и приспособяване обзавеждане на санитарните помещения за деца с физически увреждания. Достъпът до центъра ще се осъществява от ул. „Рилска”. Денивелацията в двора се преодолява с изграждането на рампа пред входа на сградата. Основните помещения в центъра са разположени и оразмерени така, че да осигуряват удобно разполагане на необходимото обзавеждане и оборудване за индивидуална или групова работа и занимания с децата. Фоайето на центъра е разположено и оразмерено така, че да осигурява връзка с всички основни помещения за работа, както и необходимия брой места за сядане и изчакване. Това ще позволи повишаване на капацитета на услугата и подобряване на нейното качеството.
Към специализираното оборудване, което е поръчано, са включени: стълба за рехабилитация; бягаща пътека; шведска стена; спешен шкаф; шкаф за апаратура и др. пособия, използвани в рехабилитацията на децата; кушетка за масаж; специализирани игри – игра за основите на кодирането, тактидомино, низанка за фина моторика, сензорни дискове, активни сензорни кубчета, модулна маса и секция, барбарони, килими, магнитни дъски, детски столове и др.
Кметът д-р Караиванов съобщи, че в бюджета на Община Асеновград за 2018 г. са заложени 100 000 лв. за втория етаж на сградата, който да бъде подготвен за Дневен център за хора с увреждания. В Асеновград няма такъв център и Община Асеновград е кандидатствала пред Министерството на труда и социалната политика за разкриване на такава социална услуга. През следващата седмица ще се проведе процедура за избор на фирма изпълнител за реновиране на втория етаж на сградата.
Вярваме, че при неговото изпълнение, ще създадем един модерен и отговарящ на всички изисквания социален център в помощ на тази група граждани, допълни д-р Емил Караиванов.