пари

Стартира кампанията за плащане на местните данъци в oбщина Асеновград за 2023 г. Всички собственици на недвижими имоти и моторни превозни средства могат да ползват 5% отстъпка, ако заплатят задълженията си в срок до 2-ри май.

Плащания могат да се извършват: в брой и чрез ПОС-терминално устройство на касите в Информационния център на община Асеновград, във всеки клон на Български пощи и по още няколко начина, сред които през общинския интернет сайт, използвайки системата виртуален ПОС, достъпен с ПИН код, предоставен от отдел „Местни приходи”.
„Когато задълженията за местните данъци и такса за битови отпадъци не се платят наведнъж до 02.05.23 г., срокът за плащане е, както следва: първа вноска до 30.06.23 г. и втора вноска до 31.10.23 г. След тези срокове задълженията стават изискуеми“, казват от Общинската администрация. Уточнява се, че изключение прави придобиването на моторно превозно средство през годината. Тогава срокът за плащане е двумесечен от датата на придобиване.
Припомня се, че липсата на задължения е условие за продажбата или друга сделка за моторните превозни средства, както и за успешно преминаване на годишен технически преглед на автомобила. Община Асеновград има изградена автоматизирана връзка със системата за годишни технически прегледи в цялата страна от 2015 г. – за прехвърляне на информация за всички регистрирани и отписани моторни превозни средства от сектор „Пътна полиция“. Всеки може да провери размера на данъка за превозно средства на сайта на Община Асеновград. Там, в специално подготвено видео, се предоставя подробна информация относно кампанията за плащане на местните данъци, като се показва и нагледно как можем да проверим задълженията си с помощта на ПИН код.