До момента жътвата протича нормално, без сигнали за пожари в житните блокове или ожънатите стърнища. Това заявиха за ТВ САТ КОМ от Районна служба пожарна безопасност и защита на населението – Асеновград. Единствено на този етап е установено, че част от техниката, използвана при жътвата, не е оборудвана с необходимите противопожарни уреди, поради което са съставени 3 акта през последните дни.
Контролът от страна на асеновградската противопожарна служба, свързан с провеждането на жътвата, все пак показва, че арендаторите и кооперациите изпълняват в голяма степен задълженията си спрямо нормативната база, каза ст. инсп. Никола Стойков от РС ПБЗН-Асеновград.
В районната служба са предоставени схеми на всички житни масиви, ясно е къде се жъне и къде вече жътвата е приключила.
А от Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението посочват, че от началото на месеца до момента, на територията на област Пловдив са станали няколко пожара в масиви с житни култури, в резултат на които са унищожени над 700 дка посеви и частично е засегната горска територия. Ето защо оттам за пореден път призовават за повишено внимание и отговорност от страна на всички физически и юридически лица, имащи отношение към жътвената кампания, както и от гражданите, посещаващи горски територии.