Донорските карти, част от Националната информационна кампания в подкрепа и донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, са вече в офиса на БЧК в Асеновград на ул. „Изложение“, 11.

И БЧК Асеновград се включва активно в кампанията в подкрепа на донорството и трансплантацията, а от днес всеки желаещ да има донорска карта, ще може да я получи.

„Карта трябва да вземи този, който вътрешно е убеден, че иска да стане донор и трябва в семейството му и близките му да знаят, че това е неговото желание“. Това обясни  Веселка Славчева, представител на клона на БЧК в града. Добре е семейството да е информирано предварително, за да може в някаква ситуация, когато има доказана клинична смърт на лице, което приживе е заявило готовност да бъде донор, близките му да не губят време за взимане на решение, а да имат готовност да дарят органи за трансплантация на нуждаещи се навреме, обясни още Славчева. На картата освен името на човека, заявил, че иска да бъде донор, има и място за изписване на телефон на човека, с който лекарския екип би се свързал при евентуална клинична смърт на донора. За целта от БЧК препоръчват всеки, заявил това желание, да носи донорската карта до личните си документи, за да са на разположение в случай на нужда.

Кампанията стартира на 5 ноември 2019 г. и ще продължи един месец – до 5 декември тази година. Целта й е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.Във всички 27 областни града, до 5 декември 2019 г., доброволци на организацията ще раздадат пилотно отпечатаните 50 000 донорски карти, чрез които всеки български гражданин може да изрази съгласие за донорство.

У нас в момента близо 1200 души чакат за трансплантация на органи. От началото на 2019 г. са извършени 32 трансплантации от трупен и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.