Следващият четвъртък, 19 септември Дневният център за деца с увреждания в Асеновград ще отбележи своята 10-годишнина. Едновременно с това на този ден той официално ще започне да функционира на ново място – в бившия детски дом „Таню войвода”, на основно ремонтирания с европейски средства I-ви етаж.

„19 септември ще бъде и „Ден на отворените врати” на всички социални институции на територията на Община Асеновград, така че добре сте дошли”, каза на брифинг ресорният зам.-кмет Мария Вълканова.

Помещенията на първия етаж бяха основно ремонтирани чрез финансиране по проект „Подобряване на социалната инфраструктура за деца с увреждания в община Асеновград”. Той се осъществи по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, чрез процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“. Общата стойност на проекта бе в размер на 100 000 лева. С тези средства, освен извършването на основен ремонт на първия етаж от сградата, бяха закупени и бюра, столове, офис обзавеждане, специализирани уреди за рехабилитация, велоаргометър, пътека за бягане, шведски стени и други.

Към момента капацитетът на Дневния център за деца с увреждания е 30 места, от които са заети 28. Потребителите на услугата са на възраст от 3 г. до 18-годишни. В Дневния Център работят 12 служители: управител, социални работници, педагози, рехабилитатори, медицинска сестра, логопед. Въпреки че се местят в по-големи помещения, броят на персонала и на потребителите ще останат същите, каза преди време директорът  на Дневния център. Ако е необходимо увеличаване на капацитета ще трябва разрешение за това да даде  държавата, понеже Центърът е държавно делегирана дейност.