Два горски пожара в труднодостъпни местности над Асеновград възникнаха днес. Единият е на 1200 м. надморска височина – в смесена гора на връх „Баба“, в землището между селата Бачково, Лясково и Добралък. „Усилията на екипите ни са съсредоточени в гасителни действия на низов пожар в смесена гора – дъб и черен бор. Отдалечено и труднодостъпно място на около 1200 м. надморска височина. Най- близкия подход се намира на около 8 км. пеша през Бачково и на 12 км през село Добралък- по тежък черен път“, съобщават от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив. Уточнява се, че в наземното гасене участват около 40 души- екипи огнеборци от пловдивската дирекция, служители на Дъежавните горски стопанства в Пловдив и Асеновград, доброволци от ДФ „Пловдив 112“ и ДФ „Асеневци“ – Асеновград. „Заради труднодостъпния терен в гасенето се включи и хеликоптер от 24 Авиобаза, който извършва активни гасителни действия още от самото начало. Екипите ни успяха да достигнат до самия пожар с високо-проходими джипове и пожарен автомобил, включително и с пригодените за гасене специализирани противопожарни автомобили „Хайлукс“ на ДГС. Гасителните действия се извършват активно по самия фронт на пожара. И към момента продължава съсредоточаването на допълнителни екипи към мястото на пожара, за да бъде използвана светлата част от денонощието за активни гасителни действия“, казват още от пловдивската пожарна.

Другият пожар възникна между селата Мостово и Врата. Той бе локализиран бързо, няма опасност за населените места. Въпреки това към местността са насочени екипи на пожарната, с цел недопускане разрастване на огъня, посочват от Община Асеновград.

Заради двата пожара, кметът д-р Христо Грудев обяви частично бедствено положение на територията на община Асеновград. „Кметът на общината е в непрекъснат контакт със заместващия административния директор – гл. инсп. Васил Димов, с РСПБЗН в града, с Държавно горско стопанство – Асеновград и с кметовете на населените
места“, информират от градската управа.