Два конкурса обяви НЧ „Родолюбие“ – националният конкурс за есе или рисунка „Наследник съм на цар Иван Асен ІІ” и общинският конкурс за изработка на мартеница „Бъди здрав с Пижо и Пенда“.

Ученическият конкурс „Наследник съм на цар Иван Асен ІІ” вече се превърна в традиционен за Асеновград. Той се провежда за седма поредна година и се организира от Народно читалище „Родолюбие–1873”. Ученици на възраст между 11 и 18 години се предизвикват да напишат есе на темата, която подсказва самото наименование на конкурса. Важно е да се отбележи, че надпреварата е на национално ниво и в нея могат да участват деца от цялата страна. Любителите на рисуването също могат да се включат, като нарисуват картина на същата тема – „Наследник съм на цар Иван Асен ІІ“. Тук има няколко възрастови групи: до 7 години; І-ІV клас; V-VІІ клас; VІІІ-ХІІ клас. „Есетата могат да бъдат изпратени по пощата или на имейл, като литературните произведения трябва да бъдат в размер до 2 стандартни страници“, уточняват от читалището. Творбите трябва да бъдат изпратени до 4-ти март.

Другият предстоящ конкурс на читалище „Родолюбие“ е за изработка на мартеница. Той е под наслов „Бъди здрав с Пижо и Пенда“ и се провежда за втора поредна година. В него могат да участват деца и ученици от училищата и детските градини на територията на общината, а също така и читалища, извънучилищни звена и неправителствени организации. Тук възрастовите групи са същите като при конкурса за рисунка, а категориите са 3: „Мартеници“, „Кукла, пано или накит“ и „Колаж”. Крайният срок за участие е 23-ти февруари. Два дни по-късно е предвидено да се проведе официално награждаване и откриване на дарителска изложба-базар във фоайето на читалището – каквато имаше и миналата година. Творбите могат да се предават на място в НЧ „Родолюбие“. Разбира се и за двата конкурса са предвидени награди.