Тази сутрин Общинска избирателна комисия-Асеновград съобщи,че към 8:00 часа са открити всички избирателни секции на територията на общината. В някои секционни избирателни комисии имаше неявили се членове, но все пак бе събран необходимият кворум, за да се работи без проблем и с намален състав. Такава бе ситуацията в общо 5 секции – 4 на територията на Асеновград и една в с. Тополово.

За разлика от първия тур на местните избори, сега, на балотажа, избирателите имат право да изберат дали да гласуват с хартиена бюлетина или с помощта на машина. В две секции в Асеновград обаче този избор бе сведен единствено до хартията, тъй като машините се оказаха неизправни. В 63 СИК в ОУ „Панайот Волов“ в кв. „Долни Воден“ машината изобщо не стартира. След като техник е пристигнал на място е установено, че тя няма да заработи, поради което е взето решение да се премине на гласуване единствено с хартиена бюлетина.

А в 48 СИК в ОУ „Петко Каравелов“ машината се повреди около 9:30 ч., след като с нея бяха гласували двама души. Третият вече не е имал тази възможност, тъй като е установен дефект, невъзможен за отстраняване. И там гласуването остана само в хартиен вариант.

Малко по-късно от ОИК-Асеновград споделиха съобщение, отправено към членовете на СИК, относно гласуването с машина:

„В случай, че след гласуване на избирател машината отпечатва празна бюлетина, бюлетина, в която не може да установи вота на избирателя, който заедно с дефектната бюлетина се прилага към протокола на СИК. Избирателят се допуска повторно да гласува по избран от него начин.

В случай, че в избирателната кутия за машинно гласуване се намери бюлетина от машинно гласуване, която е празна или в която не може да се установи вота на избирателя се съставя констативен протокол, който заедно с дефектната бюлетина се прилага към протокола на СИК.“

До момента не е известно дали в Асеновград е имало случай на отпечатана от машина празна бюлетина. В една от секциите научихме, че избирател е издърпал по-рано, преди сигнала от устройството, разпечатаната бюлетина и мастилото по нея се е размазало. Дали тя ще бъде счетена за действителна, не бе ясно в момента на нашата проверка.