За първи път в историята националният отбор на България е европейски шампион по шахмат за жени. Асеновград трябва да е още по-горд от този факт, тъй като заслуга за титлата имат две представителки на Спортен клуб по шахмат „Асеновец“. 

След като премина първоначалната еуфория от първата в историята отборна титла по шахмат за България на такова равнище, се срещаме с треньора на СКШ „Асеновец“ Неделчо Чепаринов, за да ни разкаже как се чувства, след като две от носителките на отличието в българския отбор са тренирали при него – Антоанета Стефанова, която е и съпруга на сина му Иван Чепаринов, и Гергана Пейчева.

Чепаринов сподели, че е изключително горд от този факт, както и че успехът е бил очакван, но не чак на толкова високо ниво – първо място. „Антоанета бе в невероятна форма. Тя игра преди това на един турнир, най-силния в света, и много малко не й достигна да влезе в турнира на претендентите“, каза треньорът на асеновградските шахматисти и добави, че Стефанова е многократна европейска и световна шампионка, но само отборната титла е липсвала в нейната колекция.

Спортен клуб по шахмат „Асеновец“ е създаден преди цели 17 години. Към този момент през клуба са преминали над 3000 деца, част от които са постигнали големи успехи, сподели Неделчо Чепаринов. Резултатите са по-големи, когато децата започнат да се занимават с шахмат от най-ранна детска възраст, бе категоричен асеновградският треньор. Така, според него, те имат повече време за надграждане на наученото и могат да изминат по-дълъг път към усъвършенстването.

Цялото интервю с Неделчо Чепаринов, може да гледате тази вечер в новинарската ни емисия.