Жителите на Асеновград и региона, желаещи да се присъединят към хилядите доброволци, които с помощта на Гората.бг получават дръвчета и ги засаждат, могат да отидат на централния площад в града идната събота, 6-ти април, за да получат толкова дръвчета, колкото смятат, че могат да посеят. Раздаването започва в 15 ч. и ще продължи до 17:30 ч., според обявената от организаторите програма. Припомняме, че Гората.бг вече е посетила множество български градове, раздадени са милиони дръвчета. Да, звучи доста мащабно, но е така. Целта за този сезон е да бъдат засадени 1 милион дървета с помощта на доброволци и така кампанията ще може да се похвали с общо 3,5 млн. раздадени фиданки.

Сега в Асеновград ще се подаряват плодни дръвчета – дюли, вишни, череши, ябълки, а също така паркови и медоносни – липа, ясен, акация, явор, люляк, ще има и вечнозелени ели и др.

„Ще направим Асеновград и региона по-красиви, по-зелени и по-чисти за всички нас, ще оставим нещо за децата ни“, казват от Гората.бг. Уточнява се, че повечето фиданки са между 40-180 см., оптимални за прихващане, подходящи и лесни за засаждане в различна среда. Размерите варират, но има и такива около 2 метра. Част от плодните дръвчета са облагородени и директно плододаващи, но други следва, така да се каже, е нужно да се ашладисат.

Трябва да добавим, че за да засадите дръвчета в рамките на общите части в града е необходимо разрешение от Общината. А относно инструкциите за съхранение, засаждане и грижа – те могат да бъдат получени на място, но са качени и на страницата на събитието във Фейсбук. Там има още подробна информация за самата кампания, условието за участие в нея и последващата отговорност след получаването на дръвчетата, като задължително условие, разбира се, е те да не се продават. Всеки, който получи дръвче трябва наистина да има желание да го засади и отгледа.