„Община Асеновград има готовност за есенно-зимния сезон по отношение на снегопочистването. Всички машини, които ще осигуряват зимното поддържане, са в изправност“. Това заявяват от общинската администрация с уточнението, че техни служители, заедно с представители на полицейското управление в града, са извършили проверка по това направление. Казва се още, че не са открити нередности, че техниката е изправна и изпълнителите притежават необходимите документи.
Фирма „КМД“ ще осигурява снегопочистването и опесъчаването на уличната мрежа в Асеновград“ с помощта на 15 машини. Същата фирма ще отговаря и за почистването на тротоари, алеи, мостове и спирки в града. „ЕР – 2009“ ще поддържа почистването на планинските райони с техника, включваща колесни и верижни трактори, фадроми багери и камиони. „Пътно почистване“ ще поддържа равнинните райони, включително и пътя от квартал „Горни Воден“ до манастир „Свети Свети Кирик и Юлита“ и пътя да манастир „Света Петка“. Основните пътни артерии от Пловдив към Смолян, Кърджали, Поповица, Първомай и Садово се поддържат от Районна пътна служба.
Централната градска част пък ще бъде почиствана както ръчно, така и машинно. Всички фирми са предупредени да поддържат пред търговските си обекти. Припомня се и че задължение на гражданите е да почистват снега пред домовете си. Осигурени са необходимото количество сол и пясък, като при необходимост общината има готовност за закупуването на допълнително, допълват от управата на града. Казва се още, че населените места в общината са приоритет на кметовете и кметските наместници, които са създали необходимата организация за почистването на пътната мрежа там.
През изминалите години почистващите фирми са срещали трудност при снегопочистването и опесъчаването на тесните и стръмни улици поради множеството паркирани автомобили. В тази връзка, община Асеновград се обръща към гражданите с апел да не оставят колите си на улицата при лоши метеорологични условия.