Както Ви информирахме, в понеделник, в сградата на Областна администрация-Пловдив бе проведена среща, а по-късно и пресконференция във връзка с идеята за изграждане на градска железница – т.нар S-ban или надземно метро, което да обслужва Пловдив и региона. Основното развитие на железницата ще е в град Пловдив, но част от идеята за изграждането й е и да се свърже Асеновград с повече точки в областния град, заяви за ТВ САТ КОМ зам.-кметът инж. Стоян Димитров във връзка с участието му в срещата в Областна управа и разговорите там, засягащи Асеновград. В момента има организирана работна група, която да уточни точното местоположение на спирките, за да се осъществи връзка със съществуващия градски транспорт и да се улесни достъпът на учащите и въобще на всички пътуващи. Зам.-кметът спомена и за важната роля на свързването на ЖП линията с летище Пловдив, което ще е голям плюс за развитието на самото летище и на региона. От Община Асеновград са повдигнали въпроса и за разминаването на ЖП линията и Околовръстния път на Асеновград, тъй като в пиковите часове, край този участък се образуват големи задръствания.

Зам.-кметът добави, че още през 2007 г. е лансирана идеята за създаване на градска железница между Асеновград и Пловдив. Тогава е разговаряно с Европейската комисия за финансиране на подобен проект. Тази идея не се реализира, но сега, според уверението на институциите, железницата трябва да стане факт до няколко години.

Градската железница всъщност ще замени настоящия влаков транспорт между Асеновград и Пловдив. А във връзка с все още съществуващото прехвърляне на пътници на гара Крумово и превозването им с автобуси от и до областния град, от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са поели ангажимент за провеждане на работна среща, основната цел на която е да се вземе решение в най-натоварените откъм пътуване часове влаковете между Пловдив и Асеновград да са директни.