Грипна ваканция обявиха в Пловдивско. Тя ще започне на 25-ти януари, в сряда, и ще продължи до края на месеца. След това е междусрочната ваканция за учениците, така че те ще се завърнат в класните стаи, чак на 6-ти февруари.

Днес бе проведено съвместно заседание на щаба на РЗИ-Пловдив и Областния оперативен щаб във връзка с усложняващата се грипна обстановка в Пловдивско. Бе решено въведените вече противоепидемични мерки да бъдат удължени, а по отношение на учениците щабът се обедини около предложението да се преустанови присъствена форма на обучение на учениците от област Пловдив за времето от 25-ти до 31-ви януари. Преустановява се и провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с учениците. Призова се по време на т.нар. грипна ваканция да се избягват събиранията в търговски центрове, заведения и въобще на закрити пространства, тъй като въвеждането на мярката за децата цели превантивен ефект и забавяне на темповете на заразяване с вирусни заболявания. По отношение на лечебните заведения анализът сочи, че се разполага със свободни легла и към момента няма необходимост да се разкриват нови.
Стана ясно, че различното от предходната седмица, когато занятията на учениците не бяха преустановени, е фактът, че във възрастовата група при децата сега се забелязва подем на заболели от респираторни заболявания и грип. Акцентира се, че в изпратените проби към Националната референтна лаборатория броят на тези с доказан грипен вирус тип „А“ е много по-голям от тези през изминалата седмица.
„Краят на срока не е най-подходящото време, в което учениците да излязат в грипна ваканция, но изнесената информация показва, че здравето на децата трябва да бъде запазено и да бъде ограничено тяхното събиране на големи групи“, казаха още по време на брифинга след заседанието на щаба.
В Община Садово, Куклен и Брезово по последни данни има най-голям брой отсъстващи ученици, общият процент в областта е малко на 20, а при учителите отсъстващите са около 8%. Но тъй като отсъствията не са задължително по здравословни причини, те не са основният показател за обявяването на ваканция, допълниха от щаба.