Един интересен и все по-харесван празник у нас, макар че не е свързан с родните традиции, предстои тази неделя. На 31 октомври светът отбелязва Хелоуин и въпреки че в България много хора се обявяват против честването му, наша проверка показа, че в Асеновград този празник има доста почитатели. Естествено, на първо място, сред най-малките.
Така тръгваме на лов за костюми. Намираме различни такива в един от големите магазини за дрехи втора употреба в Асеновград. Тук дори се оказва, че два дни преди настъпване на празника възможностите за маскиране са сравнително изчерпани, поради големия интерес. В магазина срещаме Радослава Неделчева, която сподели с нас, че обича да пазарува карнавални костюми, не специално за Хелоуин, но по това време в търговската мрежа има най-голям избор.

Независимо дали харесваме празника или не, в неделя е възможно на вратата ни да почукат малки феи, вещици или скелети, които не се интересуват дали Хелоуин е български празник, а просто искат да се забавляват. На фона на всички наложени ограничения напоследък децата нямат голям избор за забавления, така че може да ги почерпим с някое лакомство и да ги поощрим и на родните празници, на които също се обличаме с костюми, да се включат със същото желание.