хора

Това че Св. Димитър е един от най-почитаните светци у нас проличава и от факта, че хиляди хора носят неговото име. Само сред жителите на община Асеновград своя имен ден днес празнуват близо 2000 мъже и почти 300 жени. Точно 2246 са имениците тук на Димитровден. Ето защо вероятно всеки има на кого да се обади днес, за да му пожелае „Честит имен ден“. Това показа и наша проверка.
Празнуващите на Димитровден не са никак малко и от гледна точка на това, че името Димитър има много производни. Така именици днес са и Димчо, Митко, Димана, Митра, Диян, Деметра и други.
По стар обичай на имен ден се ходи неканен, ние обаче пристигнахме поканени при един от видните именици в Асеновград – Димитър Кумчев, който с гордост носи това име и винаги отбелязва празника подобаващо. Той ни посрещна със скара и вино, както повелява традицията. Иначе според народните вярвания, ако именикът е мъж се коли петел, ако е жена- кокошка. Важно е да се носят бели цветя на празнуващия, за да е блага зимата. Гостите на Митко, сред които бе и нашият екип, му отправиха най-вече искрени и сърдечни пожелания.