Районен съд

Зверското деяние е станало преди около месец, но сега придоби популярност в медийното пространство и социалните мрежи, след като стана ясно, че задържаният  Георги Николаев е освободен от съда, под претекст, че е нанесъл „лека телесна повреда“ на пострадалата. В какво се изразява това определение в случая – момичето, жертва на насилника, е със счупен нос, той е обръснал главата й и е нанесъл множество рани по тялото й, с помощта на макетен нож. Пострадалата е получила 400 шева, а за психичното й здраве вероятно последиците са още по-страшни. Смята се, че зверските действия са причинени от ревност. Окръжният прокурор Дичо Атанасов сподели пред обществеността, че Георги Николаев отрича да е извършил зверското деяние, но по делото са събрани достатъчно доказателства, че именно той е извършител на престъплението. Срещу него се води и още едно досъдебно производство – за заплаха за убийство, отправено към същото момиче.

Прокуратурата продължава да иска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, имайки предвид, че Николаев вече е съден за подобни престъпления, свързани с употреба на сила срещу други лица, и то два пъти – при първото му деяние е получил наказание „глоба“ за нанасяне на „лека телесна повреда“; при второто – е получил „пробация“, изтърпяна малко по-рано тази година. Така нападението над момичето от Стара Загора му е трето престъпление от такъв характер.

Разбираемо защо случаят шокира България, особено след като стана ясно, че обвиняемият е получил по-лека мярка. Бързо хората започнаха да се организират, най-вече в социалните мрежи, с идеята да подкрепят пострадалото момиче от Стара Загора с мирни протести и шествия и да покажат недоволството си от решението на съда. В множество градове у нас, а също така и в чужбина, днес ще има подобни прояви. Повечето ще са пред съдилищата в населените места, в 18:00 ч. Протестът в Асеновград също ще започне в този час пред Районния съд.