Днес е Преполовение – празникът, който се отбелязва между Великден и Петдесетница. И тази година на 25-тия ден от Христовото Възкресение чудотворната икона от църква „Св. Богородица Благовещение“ в Асеновград бе понесена в литийно шествие към Бачковския манастир.

Празникът Преполовение започна рано тази сутрин в асеновградския храм „Св. Богородица Благовещение“. Преди чудотворната икона на Божията майка да бъде свалена от мястото й в църквата и с помощта на литийно шествие да се отправи към Бачковския манастир, множество хора се докоснаха до нея и отправиха своите молитви.
Светата литургия оглави Знеполският епископ Арсений. Освен за празника, той изнесе слово и във връзка с годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Това е направено на днешната дата точно преди 70 години.

Така се пристъпи към осъществяване на традицията на Преполовение по изнасяне на иконата на Богородица от храма. Под звуците на празничен камбанен звън иконата бе изнесена от храма и бе поставена на специално отреденото й място, с помощта на което тя да бъде пренесена през центъра на Асеновград, водена от духовия оркестър и заедно с множеството, включило се в литийното шествие.

В обедните часове в Бачково превалява. Въпреки мрачното време в Бачковския манастир предстои един светъл и хубав ден, тъй като днес тук пристига чудотворната икона от църквата „Св. Богородица Благовещение“. Игуменът на манастира Велички епископ Сионий, свещеници, кметът на Куклен Мария Белчева, други официални лица и миряни очакват иконата, която вече пътува от Асеновград. Скоро тя е тук, сваля се от автомобила и потегля по павирания път към манастира. А той я посреща с камбанен звън.

Особено празнична бе атмосферата в двора на манастира. Пред църквата, където бе поставена иконата на Богородица, бе извършен водосвет. Велички епископ Сионий се обърна към всички присъстващи с думите:

„Тази икона е един велик знак на изповядването на православната вяра, на изповядването на Великите събори и тяхното учение, увенчани със събора, възстановил почитта към светите икони“. Игуменът на манастира не пропусна да отбележи колко е значима днешната дата и заради годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Служението завърши с „Многая лета“.

Подробен материал от Преполовение в Асеновград и в Бачковския манастир очаквайте в предаването „През дверите на православието“ .